Over Metaphorum

Over Metaphorum


Sinds 1997 ondersteunt moederbedrijf Talentum zorgbedrijven met onder andere aanbestedingen, ondernemingsplannen en kwaliteit. Van oudsher zijn dit processen waarbij zeer papier gebruikt wordt, tot onvrede van Talentum directeur Jaap Meijer. Er zou een grote efficiency slag te maken zijn als digitaliseren voor het midden- en kleinbedrijf goedkoper zou kunnen. Met deze wens is in 2013 Metaphorum opgericht.

Praktisch en simpel


Vanaf het begin ondersteunde Metaphorum kleine en grotere instellingen in de thuis- en jeugdzorg met praktische ICT oplossingen voor budget-prijs. Digitale handboeken kwaliteit, intranet-portals, meldingsformulieren, projectmanagers of een website: in de laatste acht jaar hebben duizenden zorgmedewerkers gewerkt met de software van Metaphorum, en veel zorginstellingen hebben de HKZ / ISO-9001 certificatie behaald op de platformen van Metaphorum.

Van Open Source naar eigen producten


Door creatief te kijken naar de mogelijkheden, is bij de oprichting gekozen voor een breed scala aan open source producten die het werken in de zorg moesten vereenvoudigen. Open source software zijn programma's waarvan de broncode openbaar is, en waar iedereen mag meehelpen om het product te verbeteren. Dit resulteert vaak in kwalitatief sterke producten voor een zeer lage prijs. De keerzijde is echter dat het geschikt is voor de massa, en aanpassingen die slechts een kleine doelgroep tevreden stellen worden niet altijd gemaakt. Ook moet je ermee kunnen leven dat de software soms aangepast wordt op een manier die je liever niet had gezien. Om die redenen is Metaphorum vanaf 2016 begonnen met maatwerk software voor onze doelgroepen. Inmiddels heeft dat geresulteerd in een scala aan eigen SaaS ("Software as a Service") producten, en is de open source naar de achtergrond gedrongen.

Breder publiek


De praktische oplossingen van Metaphorum krijgen de laatste jaren een breder publiek. Naast de zorg-sector levert Metaphorum ook in de agrarische sector, aan bedrijven, instellingen en verenigingen, en zelfs een kerkgemeente heeft kennis gemaakt met onze software. Misschien komt dit wel doordat een aantal kenmerken uit onze "100%-zorg"-tijd zeker gewaardeerd worden: robuuste software met afdoende beveiliging en logging, niet teveel toeters en bellen, en een heldere interface -100% Nederlandstalig- en bruikbaar op zowel telefoon, tablet als computer. En het allerbelangrijkst: (zorg)medewerkers zonder ICT-skills kunnen er ook prima mee uit de voeten!